Ton van der Lee (Bussum, 1956) studeerde Engelse taal- en letterkunde en literatuurwetenschap in Amsterdam en Engeland. Hij behaalde zijn doctoraal in 1980.
Na enkele jaren te hebben gewerkt als journalist en vertaler begon hij documentaires te maken voor de publieke omroep. Hij deed verslag van diverse (burger)oorlogen in onder andere Mozambique, Nicaragua, Cambodja en Mauretanie voor de Nederlandse televisie.

Daarnaast werkte hij als filmer voor Artsen Zonder Grenzen in conflictgebieden over de hele wereld. In de jaren tachtig zette hij zijn eigen filmproduktiebedrijf op. Hij produceerde televisiedrama, speelfilms en vele lange televisie documentaires in binnen- en buitenland. Tegelijkertijd was hij actief als scenario schrijver. In deze periode bereisde hij grote delen van Afrika, Azië en Latijns Amerika.

In 1996 verkocht hij zijn bedrijf en vertrok naar Afrika. Hij woonde drie jaar op een afgelegen plek in de woestijn van Namibië en schreef hierover zijn eerste boek, ‘Solitaire’, dat een bestseller werd. Anno 2024 is het boek in de 22e druk. De daarop volgende negen jaar woonde en reisde hij in Afrika.

Hij publiceerde in totaal zeven boeken over het continent en maakte er diverse lange televisie documentaires over. Daarnaast schreef hij de roman ‘De Geestbewaarder’ over een stuurman op een zeventiende eeuws Nederlands slavenschip en de biografische roman ‘Jan Huygen’ (2016) over Nederlands eerste ontdekkingsreiziger en reisschrijver. Begin 2017 kwam ‘Een Meisje Loos’ uit bij uitgeverij Ambo Anthos. Dit boek gaat over een Amsterdams meisje dat zich verkleedt als man om mee te kunnen op een VOC schip en speelt een generatie later dan ‘Jan Huygen’.

Tevens schreef hij vier muziek theaterstukken in opdracht van de gemeente Amsterdam in samenwerking met musicus Cees Koldijk.

Zijn meeste recente boeken (2019) zijn ‘Lex’, het levensverhaal van Lex Harding, en ‘Kieviet’, de biografie van zijn overgrootvader C. Joh. Kieviet, schrijver van de Dik Trom boeken. Hij publiceerde tevens drie kinderboeken bij uitgeverij Kluitman (Alkmaar).

In Portugal, waar hij zich vestigde na zijn terugkeer uit Afrika, zette hij Portugal Filmschool op, een opleiding waar documentaire cursussen worden gegeven. De school heeft ook een Nederlandse tak: Holland Film Farm.

Zijn nieuwste boek zal uitkomen in de nazomer van 2024: De Anderen, asielzoekers in Nederland. Het boek wordt gepubliceerd door Just Publishers.

Zijn meeste recente filmproject is Historias do Alentejo, een serie korte documentaires over Portugal voor de revolutie van 1974.  

zie ook Wikipedia

Scroll to Top