STICHTING SANOUNA

In 2009 nam ik het initiatief om een dorp in Afrika te helpen en richtte ik daarvoor met drie anderen een stichting op.

Sanouna is een klein vissersdorp aan de Bani rivier in de buurt van Djenne in centraal Mali (West-Afrika). Zo’n vijftig gezinnen leven hier in rieten hutten en lemen huisjes aan het water. Elke dag hebben de moeders moeite om voldoende eten op tafel te zetten voor hun gezinnen.
De kinderen zijn vaak ondervoed. Zij hebben bovendien weinig uitzicht op het doorbreken van de vicieuze cirkel van armoede, gebrek aan onderwijs en slechte gezondheid. Een kind van een visser wordt zelf ook weer een visser, of een vissersvrouw.

Het plan was, om een schooltje te bouwen waar 50 kinderen gratis onderwijs en driemaal per week een gratis maaltijd zouden krijgen. Dat is gelukt en in totaal hebben we in een periode van zes jaar aan 150 kinderen onderwijs en voeding geboden in het traditionele gebouwtje dat we aan de Bani hebben neergezet.

We hebben voor de vrouwen van het dorp een grote gemeenschappelijke moestuin met twee putten aangelegd en voor de mannen een viskwekerij gebouwd.

Na zes jaar hebben we het project beeindigd. Dat was vanaf het begin onze (aan iedereen bekende) strategie om 'hulpverslaving' en andere ongewenste neveneffecten te voorkomen.

We hebben alles volledig via particuliere giften gefinancierd. Enkele zeer begaafde leerlingen, die op ons schooltje begonnen, begeleiden en steunen we nog steeds op hun weg naar een beroepsopleiding.

Ik heb over dit alles een boek geschreven: Kinderen van Afrika.

Voor meer informatie en foto's: ga naar sanouna.nl