Dit zijn de drie boeken over De Nieuwe Dik Trom

 

 

Mijn kinderboeken worden uitgegeven door uitgeverij Kluitman in Alkmaar. Wat veel mensen nog niet wisten: ik ben de achterkleinzoon van C.Joh. Kieviet, de schrijver van de bekende Dik Trom boeken. Het idee voor Dik Trom ontstond rond 1890 in het piepkleine dorpje Etersheim in Noord Holland, waar mijn overgrootvader toen onderwijzer was. De gemeente Zeevang, waar dat dorp inmiddels bijhoort, vroeg mij ter gelegenheid van hun jubileum een nieuw Dik Trom boek te schrijven. Dat leek mij een mooi eerbetoon aan mijn overgrootvader.

Tegelijk gaf het me de kans, om iets van Afrika en mijn betrokkenheid bij dat continent over te brengen aan een nieuw publiek: de kinderen in Nederland.

DE NIEUWE DIK TROM

Zodoende is deel 1, 'Dik Trom en de Orde van de Speer' een boek geworden over Dik en zijn nieuwe vriend Ntoros, een Maasai jongetje.

Op de eerste dag na de voorjaarsvakantie zit er een nieuwe leerling in Dik's klas: Ntoros. Samen met zijn ouders en zijn zusje is hij uit Kenia gevlucht omdat zijn vader namens de Maasai strijdt voor het behoud van een natuurgebied en de wilde dieren die er leven. De overheid wil het gebied toeristisch exploiteren en daar zijn de Maasai tegen. Wegens zijn protesten is de vader van Ntoros in zijn eigen land bedreigd.

Dik en Ntoros worden dikke vrienden en samen richten ze een geheime club op, die opkomt voor de natuur en de dieren in Nederland en in Afrika: De Orde van de Speer... Het boek zit vol avonturen en spelenderwijs komt de lezer van alles over de Maasai te weten.

DIK TROM IN AFRIKA

In het tweede boek, Dik Trom in Afrika, reist Dik met zijn vrienden naar Oost Afrika. Hij gaat naar Kenia om het heilige bos van de Maasai te redden. Zijn vriend Ntoros komt daar vandaan en zijn Afrikaanse stamgenoten hebben hem en zijn vader Kone opgeroepen om te komen helpen.
Dik en zijn vrienden belanden in een groot avontuur. Ze komen op plekken waar je alleen maar van kunt dromen en maken dingen mee die je normaal alleen op tv ziet.
Dik staat te trillen op zijn benen als hij oog in oog komt te staan met een enorme buffel en als hij wordt uitgedaagd om een dolle struisvogel te temmen.

Lukt het de vrienden om de Maasai te helpen?

 

DIK TROM EN DE VERDRONKEN SCHAT VAN ETERSHEIM

Dit boek werd geschreven in opdracht van Het Schooltje van Dik Trom en de Gemeente Zeevang. Het is gebaseerd op historische feiten. Dik komt erachter dat er zich buiten de dijk bij het huidige Etersheim, waar hij woont, een verdronken dorp onder water bevindt en dat daar een eeuwenoude schat begraven zou zijn. Vanuit een boot ziet hij heel even een glinstering onder water en vanaf dat moment is hij vastbesloten de schat te vinden. Hij neemt duiklessen, maar voor hij erachter komt waar de schat precies ligt moet hij een eeuwenoud raadsel oplossen....

 

BOEKVERSLAG

 

Dit is het boekverslag van Sunny Spittel (11) uit Amsterdam:Boekverslag Naam: Sunny Suzan Spittel. Afk. S.S.S.
Datum: 27-01-2011 Boekgegevens:
Titel: De nieuwe Dik Trom. Auteur: Ton van der Lee. Illustrator: Richard van de Pol. Uitgeverij: Kluitman
Titelverklaring: Dik Trom is een jongen, en het heet: De nieuwe Dik Trom omdat er al een boek bestaat dat Dik Trom heet. Dat boek is geschreven door de opa van de schrijver.
Genre: Vriendschap en fictie. Thema: vriendschap. Vertelperspectief: Alleswetende verteller. Plaats en Tijd: Het speelt zich af op het platteland en op school, in deze tijd.
Hoofdpersonen: Dik, Tim, Ntoros en Amber. Tim is de beste vriend van Dik en Amber zit ook in hun klas. Ntoros en zijn vader zijn gevlucht uit en land Kenia en ze wonen tijdelijk in het asielzoekerscentrum. Ze hebben nog geen vergunning om te blijven.
Samenvatting: Dik Trom is verhuisd naar het platteland met zijn ouder, Stella en Ries, en zijn broer, Kevin. Op Diks school is een nieuwe jongen, Ntoros. Ntoros woont met zijn vader en Ntoros zijn zusje tijdelijk in het asielzoekerscentrum, maar ze hebben nog geen vergunning om te blijven. Ze komen uit Afrika uit het land Kenia. Ze woonden in een stam bij de bossen. Ze hadden lang haar, droegen rode mantels en hadden een lange speer. Ze noemde zichzelf: De Maasai. Het bos waar ze woonden noemde ze: Het Heilige Bos. De gemeente was van plan om dat bos om te kappen en er een toeristenpark van te maken. De vader van Ntoros was naar de gemeente gegaan en had gezegd dat ze dat niet mochten doen. De gemeente was het daar niet mee eens. De vader van Ntoros heeft zelfs het idee dat de gemeente hem wou vermoorden. Toen moesten ze vluchten naar Nederland. Dik, Tim, de beste vriend van Dik, en Ntoros vormen een club, De Orde van de Speer. Amber, een meisje dat bij Dik, Tim en Ntoros in de klas zit heeft ook een club. In een gebouw in de buurt worden dierproeven gedaan. De club van Amber wil daar een einde aan maken.De Orde van de Speer wordt gevraagd om mee te helpen. Ze zijn van plan om in het gebouw in te breken met apenmaskers op zodat niemand ze herkent. Dan hangen ze doeken op met een dreigtekst erop. Het lukt hun om het doek op te hangen maar per ongeluk laten ze een aapje vrij. Het aapje rende naar buiten. Tijdens een voetbalwedstrijd van Dik kwam hij tevoorschijn. Dik vond het heel erg jammer maar uiteindelijk moest het aapje naar de dierentuin maar Ntoros mocht nog steeds niet blijven. Amber en haar club en De Orde van de Speer bedachten een plan. Lange Sander, een jongen in hun klas die hun altijd pest, had gezegd dat er aliens bij hem op de boerderij zijn. De Orde van de Speer had foto?s van het bewijs dat het nep was. Het journaal kwam een uitzending maken op Lange Sanders boerderij. Het plan was dat ze vlak voor de uitzending de bewijsfoto?s lieten zien aan de presentator van het journaal en dat Ambers club op de achtergrond
riep: ?? Ntoros moet blijven!! ?? Dan had de presentator geen keus en moest hij het journaal daarover maken anders had hij geen nieuws. Een tijdje terug had Ntoros het leven van een jongetje gered. Een stier was ontsnapt en wou dat jongetje aanvallen maar Ntoros had een oud Maasai-lied gezongen die niemand kon verstaan en toen werd de stier rustig. Sindsdien wordt Ntoros de held van de stad genoemd. Dat hielp wel mee in het journaal. Na de uitzending kwamen er vragen in de Tweede Kamer. Uiteindelijk mochten Ntoros en zijn vader en Ntoros zijn zusje blijven en kregen zij een vergunning. Dik, Ntoros en Tim beleefden nog veel plezier in Nederland!!!!
Eigen mening: Ik vond het boek heel erg leuk, ook omdat ik de schrijver ken. Ik geef het boek een 10.