TON VAN DER LEE

biografie

Ton van der Lee (Bussum, 1956) studeerde Engelse taal- en letterkunde en literatuurwetenschap in Amsterdam en Engeland. Hij behaalde zijn doctoraal in 1980. Na enkele jaren te hebben gewerkt als journalist en vertaler begon hij documentaires te maken voor de publieke omroep. Hij deed verslag van diverse (burger)oorlogen in onder andere Mozambique, Nicaragua, Cambodja en Mauretanie voor de Nederlandse televisie. Daarnaast werkte hij als filmer voor Artsen Zonder Grenzen in conflictgebieden over de hele wereld.

In de jaren tachtig zette hij zijn eigen filmproduktiebedrijf op. Hij produceerde televisiedrama, speelfilms en vele lange televisie documentaires in binnen- en buitenland. Tegelijkertijd was hij actief als scenario schrijver. In deze periode bereisde hij grote delen van Afrika, Azië en Latijns Amerika.


In 1996 verkocht hij zijn bedrijf en vertrok naar Afrika. Hij woonde drie jaar op een afgelegen plek in de woestijn van Namibië en schreef hierover zijn eerste boek, ‘Solitaire’, dat een bestseller werd. Anno 2017 is het boek in de zestiende druk. De daarop volgende negen jaar woonde en reisde hij in Afrika. Hij publiceerde in totaal zeven boeken over het continent en maakte er diverse lange televisie documentaires over. Daarnaast schreef hij de roman ‘De Geestbewaarder’ over een stuurman op een zeventiende eeuws Nederlands slavenschip en de biografische roman 'Jan Huygen' (2016) over Nederlands eerste ontdekkingsreiziger en reisschrijver. Begin 2017 kwam 'Een Meisje Loos' uit bij uitgeverij Ambo Anthos. Dit boek speelt een generatie later dan 'Jan Huygen' en is het tweede deel van zijn trilogie historische romans over de Gouden Eeuw.

Hij publiceerde tevens drie kinderboeken. Hij is de achterkleinzoon van C. Joh. Kieviet, schrijver van de Dik Trom boeken.